Dit zijn twee vragen op de Vragenlijst Gedragscode en Integriteit Zakelijk Vastgoed (ING). Als u deze vraag niet met 'ja' kunt beantwoorden kan dat grote gevolgen hebben voor uw onboarding, of het vervolg van de relatie met uw bank. Ook negatieve publiciteit kan directe gevolgen hebben voor de beoordeling van uw integriteitsprofiel als klant. Met onze compliance solutions voor Commercial Real-Estate ontzorgen wij u door optimaal te ondersteunen op het gebied van de onderstaande wet- en regelgegeving.
Als verhuurder of vastgoedondernemer opereert u binnen een dynamisch juridisch kader. Wetten zoals de Huisvestingswet, de Wet goed verhuurderschap, de Wet betaalbare huur en de Wwft zijn van directe invloed op uw vastgoedportefeuille, verhuurbeleid en complianceverplichtingen. Wij bieden inzicht in de toepassing én impact van deze regelgeving op uw dagelijkse praktijk.
Door onze compliance solutions op te nemen in uw verhuurpraktijk, beschikt u over de juiste maatregelen om als verhuurder sterker te staan – of het nu gaat om procedures bij de Huurcommissie, meldingen bij het gemeentelijk meldpunt, civiele geschillen voor de rechter of integriteitsbeoordelingen door uw bank.
Hoewel u mogelijk niet onder de volledige reikwijdte van elke wet valt, is het raadzaam om elementen zoals cliëntenonderzoek, dossieropbouw en transactiedocumentatie structureel in uw bedrijfsvoering te integreren. Dit draagt bij aan een transparant en toetsbaar verhuurproces, voorkomt misverstanden, beperkt juridische risico’s en bereidt u beter voor op mogelijke toezichtmaatregelen of meldplichten die wél van toepassing kunnen zijn, met name bij bemiddeling of structureel vastgoedbeheer.
Huisvestingswet 2014
Deze wet geeft gemeenten bevoegdheden om woonruimteverdeling te reguleren, onder meer via huisvestingsvergunningen en urgentieregelingen. Als verhuurder krijgt u te maken met lokale regelgeving bij het aanbieden van schaarse woonruimte, met name in de sociale huursector.
Wet betaalbare huur (2024)
De voorgestelde uitbreiding van het woningwaarderingsstelsel (WWS) naar de middenhuur beperkt de vrije prijsvorming in delen van de markt. Dit betekent dat u als verhuurder rekening moet houden met gereguleerde maximale huurprijzen, met bijbehorende toezichtmechanismen.
Wet goed verhuurderschap (2023)
Deze wet introduceert gedragsnormen voor verhuurders en bemiddelaars en versterkt de handhavingsbevoegdheden van gemeenten. U bent onder meer verplicht om transparant te zijn in de selectieprocedure, gelijke behandeling te waarborgen en onredelijke bemiddelingskosten te vermijden.
Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft)
Als u werkzaam bent als verhuurbemiddelaar of vastgoedbeheerder met klantcontact, valt u mogelijk onder de reikwijdte van de Wwft. U bent dan verplicht cliëntenonderzoek uit te voeren en ongebruikelijke transacties te melden bij de Financial Intelligence Unit (FIU-Nederland). Ook als verhuurder is het raadzaam om de bepalingen van de Wwft in uw bedrijfsvoering te integreren.
Wet Bibob (Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur)
De Wet Bibob stelt overheden in staat om aanvragen voor vergunningen, subsidies of vastgoedtransacties te weigeren of in te trekken wanneer er ernstig gevaar bestaat dat deze gebruikt worden voor criminele activiteiten, zoals witwassen of vastgoedfraude. Overheden kunnen een integriteitsonderzoek (laten) uitvoeren, waarbij ook media-uitingen, financiële structuren, zakelijke relaties en herkomst van vermogen worden beoordeeld. Dit betekent dat bijvoorbeeld negatieve publiciteit of onduidelijke geldstromen gevolgen kunnen hebben voor de toekenning van vergunningen of vastgoedtransacties.