Op deze pagina vind je alles over de jaarlijkse huurverhoging bij (sociale) huurwoningen: welke regels gelden, hoeveel de huur mag stijgen, wanneer de verhuurder dit mag doen, en hoe je bezwaar kunt maken. De Huurcommissie legt de procedure stap voor stap uit, rechten en plichten van huurders en verhuurders. Zie ook de checks en voorbeeldbrieven.
Deze pagina beschrijft de wettelijke regels voor huurverhoging bij sociale huur, middenhuur, vrije sector, kamers, woonwagens en standplaatsen. Er staat hoeveel en hoe vaak de huur verhoogd mag worden, wat verhuurders verplicht zijn te melden, en welke regels per huursector gelden. Ook lees je over bezwaar en uitzonderingen. Zie ook de Infograph.
Op de pagina staat informatie over hoe en wanneer je bezwaar kunt maken tegen een huurverhoging. Er wordt uitgelegd in welke situaties dat mogelijk is, welke voorwaarden daarvoor gelden, en wat je moet doen als je het niet eens bent met de verhoging. Ook staat er wat de rol is van de Huurcommissie, wat er gebeurt als de verhuurder niet akkoord gaat met je bezwaar, en welke termijnen je in de gaten moet houden. Daarnaast lees je hoe je bezwaar maakt bij een huurverhoging na een renovatie of bij een all-in huur. De pagina bevat ook verwijzingen naar aanvullende informatie over inkomensafhankelijke huurverhogingen, bezwaarprocedures, en ondersteuning bij juridische vragen.
Verhoging mag alleen als die in het huurcontract staat. Huurder kan binnen vier maanden na ingangsdatum bezwaar maken via de Huurcommissie. De commissie beoordeelt of de verhoging redelijk is en stelt deze zonodig bij. Hier lees je alles over de Huurverhoging en de Huurcommisie:
"Met deze check ontdek je snel of de huurverhoging in de sociale huur, middenhuur of vrije sector voldoet aan de wettelijke eisen. De check geldt voor zowel zelfstandige als onzelfstandige woonruimte (kamers). Blijkt dat je succesvol bezwaar kunt maken? Dan geeft de check advies of een kant-en-klare bezwaarbrief. Zo sta je sterk!"
Op deze pagina lees je alles over de Wet betaalbare huur: sinds 1 juli 2024 gelden duidelijke regels voor maximale huurprijzen op basis van woningkwaliteit (WWS), voor sociale en middenhuur (tot 186 punten). Verhuurders onderbouwen de huur via puntencertificaat, gemeenten handhaven sinds januari 2025 en huurders kunnen actie ondernemen bij overschrijding.